Acasă trebuie să fie mai mult.

Peste un milliard de oameni din întreaga lume trăiesc în așezări improvizate

În Africa, accesul la terenuri și proprietăți este considerat un lux

Africa

Află despre Africa

Peste 240 milioane de oameni din Africa suferă de malnutriţie și aproape 40% dintre adulţi sunt analfabeţi (două treimi sunt femei).

Africa este al doilea continent ca mărime de pe Terra și cel mai populat dupa Asia si al doilea cel mai populat continent, cu aproximativ 1,1 miliarde de oameni, reprezentând 16% din populaţia lumii. Are o suprafață de 30.244.050 km² incluzând și insulele adiacente și ocupă 20,3% din suprafața terestră a planetei, iar peste 50% din populație are sub 25 de ani.

Toată Africa a fost colonizată de puteri străine în timpul “luptei pentru Africa”, cu excepţia Etiopiei şi Liberiei. Până la dominaţia colonială, Africa inlcudea mai mult de 10000 de state diferite, grupuri autonome cu limbi şi obiceiuri străine.

Africa este cel mai arid continent, cu deşerturi şi zone uscate care acoperă 60% din teritoriu (de exemplu Kalahari, Sahara, Namib). Sahara este cel mai mare deşert din lume. Lacul Victoria este cel mai mare lac din Africa şi al doilea cel mai mare lac de apă dulce din lume. Lacul Malawi are mai multe specii de peşti decât orce alt sistem de apă dulce de pe Pământ. Fluviul Nil este cel mai lung fluviu din lume, cu o lungime totală de 6650 km.

Frumosul Continent are cele mai mari populaţii rămase de lei, elefanţi, rinoceri, gheparzi, hiene, leoparzi şi sute de alte specii. Are peste 85% din numărul total de elefanţi din lume şi peste 99% din leii rămaşi pe glob sunt pe continentul african, iar Girafa, zebra, gorila, hipopotamul, cimpanzeul şi antilopa gnu sunt unice pe continent şi se găsesc numai aici.

Africa are aproximativ 30% din toate resursele minerale rămase pe Pământ. Are cele mai mari rezerve de metale prețioase, având 40% din toate rezervele de aur, peste 60% a celor de cobalt şi 90% a celor de platină şi arde cea mai multă biomasă pe glob, dar emite doar aproximativ 4% din totalul emisiilor de dioxid de carbon din lume.

Africa

Sărăcie și locuire în Africa

Africa este continentul extremităţilor, deşi dispune de resurse naturale în abundeţă rămâne cel mai sărac şi slab dezvoltat continent din lume, cu un PIB continental care reprezintă doar 2,4% din PIB-ul global.

În ciuda faptului că este continentul cu cel mai mare procent din populația activă ocupată în agricultură (peste 55% din forţa de muncă lucrează în producţia de alimente cu vaste terenuri arabile şi păşuni care susţin economiile agrare), Africa nu produce destul pentru a-și hrăni populația.

61,7% dintre locuitorii Africii din mediul urban trăiesc în așezări improvizate, fără acces la servicii de bază și fără drepturi de proprietate. De exemplu, 60% - 70% dintre locuințele din mediul urban din Zambia și 78% - 90% dintre locuințele din mediul urban din Ghana sunt furnizate de sectorul informal.

În Africa și în alte zone defavorizate ale lumii, milioane de oameni nu au posibilitatea de a cumpăra o casă, deoarece nu există reglementări legale prin care o persoană poate deține un teren sau o proprietate. În acest context, aceștia sunt evacuați din casele și pământurile lor, împotriva voinței lor și fără consultare sau compensații echitabile.

Potrivit Băncii Mondiale, în țările slab dezvoltate, procesul prin care o persoană poate dobândi drept de proprietate asupra pământului sau a casei este unul foarte complicat, ce implică parcurgerea a numeroși pași, întârzieri îndelungate și taxe foarte mari. În Africa Subsahariană, sunt necesare în medie șase proceduri, procesul durează 57 de zile, iar costul mediu este de 9% din valoarea proprietății. Numărul de proceduri, timpul sau costurile ridicate pot descuraja sau împiedica grav obținerea drepturilor de proprietate.

În ciuda faptului că femeile reprezintă jumătate din populația globală, produc cea mai mare parte a ofertei globale de hrană și realizează 60% - 80% din munca agricolă, în țările în curs de dezvoltare, femeile dețin semnificativ mai puțin teren, decât bărbații din întreaga lume.

În 10 țări din Africa, doar 12% dintre femei, în medie, declară că dețin un teren, față de 31% dintre bărbați:



Tanzania: 16% dintre terenuri sunt raportate ca deținute individual de femei, iar 48% de bărbați.


Nigeria: 9% din terenuri au fost raportate ca fiind deținute de femei, 62% deținut de bărbați, iar 29% este deținut în comun.

Etiopia: 15% din terenuril sunt deținute doar de femei, iar 45% sunt deținute doar de bărbați.

Africa

Copiii din Africa

În zonele de conflict sau expuse dezastrelor, copiii suferă mai întâi și suferă cel mai mult.

Astăzi, unul din patru copii din lume trăiește într-o zonă de conflict sau afectată de dezastre. Toți acești copii se confruntă cu un viitor incert.

Evenimentele meteorologice extreme, unele cauzate de încălzirea globală, creează dezastre naturale mai frecvente și mai distructive în întreaga lume. Peste jumătate de miliard de copii trăiesc acum în zone cu inundații extrem de ridicate și aproape 160 de milioane se află în zone afectate sever de secetă.

Un alt fenomen foarte des întâlnit în Africa, ce afectează cel mai mult copiii, este malnutriția: În Zambia, ratele de malnutriție rămân ridicate cu aproximativ 40% dintre copiii sub cinci ani afectați de malnutriție; în Madagascar, unul din doi copii sub cinci ani suferă de întârzieri în dezvoltare și vulnerabilizare în fața altor boli; în Eritrea, jumătate dintre copiii cu vârsta sub cinci ani suferă de malnutriție cronică și prezintă deficite de creștere, iar în Kenia peste 500.000 de copii sub cinci ani au nevoie de tratament pentru malnutriție.

Potrivit UNICEF, în Africa, investiția în educație este urgentă pentru a satisface o cerere în creștere. Se estimează că 1,3 milioane de profesori suplimentari vor fi necesari, până în 2030, doar pentru a menține actualul raport elevi – profesori. Pentru ca toate țările africane să ajungă la un raport de aproximativ 23 de elevi la un profesor, va fi necesar un număr suplimentar de 5,8 milioane de profesori, fiind o provocare majoră.

„Sărăcia extremă oriunde este o amenințare la adresa securității umane de pretutindeni.” - Kofi Annan, al șaptelea secretar general al Națiunilor Unite