Republica Centrafricană – 430 de dolari pe cap de locuitor pe an

Republica Centrafricană – 430 de dolari pe cap de locuitor pe an

Republica Centrafricană este o țară africană fără ieșire la mare, cu o proporție ridicată a populației care trăiește în zonele rurale unde agricultura de subzistență este cea mai importantă activitate profesională. Conform Raportului Fondului monetar din 2018, Republica Centrafricană se afla în top 10 cele mai sărace țări din întreaga lume.

În Republica Centrafricană, femeile și copiii sunt deosebit de vulnerabili la violența sexuală și bazată pe gen și adesea recurg la măsuri disperate, inclusiv „sexul tranzacțional”, pentru a-și putea permite elementele de bază precum hrana. Unii sunt chiar împinși în această practică de părinții în dificultate.

Economia Republicii Centrafricane depinde în mare măsură de exportul diamantelor, ceea ce reprezintă între 40 și 55% din veniturile din export ale țării. Cu toate acestea, se estimează că până la jumătate din aceste diamante sunt vândute pe piața neagră, lucru ce face ca statul să piardă anual câteva miliarde de dolari. Și aici corupția este generalizată, iar șanse de eradicare a acesteia sunt destul de slabe în viitorul apropiat.

 

Privind spre un viitor mai bun

În timp ce detaliile prezentate mai sus pot face o citire deprimantă, speranța rămâne în continuare în mințile și inimile inovatorilor și antreprenorilor din zonele afectate de sărăcie. Ceea ce este și mai încurajator este faptul că majoritatea țărilor din Africa se bucură de o perioadă de calm relativ din conflictele politice și etnice, o tendință care va continua să fie în anii următori. Astfel de perioade de pace comparativă vor oferi, probabil, multor dintre aceste națiuni oportunități excelente pentru a nu-și spori bogăția și prosperitatea în ansamblu, dar, mai important, încă, pentru a favoriza egalitatea socio-economică în interiorul și în întreaga lor populație.

 

Date preluate din Raportul Fondului Monetar Internațional realizat in 2018.

surse: https://www.worldatlas.com/articles/the-poorest-countries-in-the-world.html 

           https://insights.careinternational.org.uk