Drepturile femeilor, egalitatea de gen și terenurile în Africa

Drepturile femeilor, egalitatea de gen și terenurile în Africa

Îmbunătățirea drepturilor de proprietate ale femeilor are un efect catalitic, ridicând nivelul de trai pentru comunități și populații întregi. Femeile reprezintă jumătate din populația globală, cu toate acestea le sunt refuzate în mod regulat și sistematic dreptul la pământ. Asigurarea drepturilor de proprietate sigure pentru femei oferă beneficii de anvergură pentru comunități întregi. Solid Ground promovează politici și sisteme care fac drepturi egale de proprietate pentru femei o realitate.

 

Raport de adăpost 2016: Nivelul câmpului

  • Femeile cu drepturi de proprietate și moștenire puternice obțin venituri de până la 3,8 ori mai mult.
  • În cazul în care drepturile de proprietate și moștenire ale femeilor sunt mai puternice, economiile individuale ale femeilor sunt cu până la 35% mai mari.
  • Femeile care dețin pământ sunt de până la 8 ori mai puțin susceptibile de a suferi violență în familie.

 

Dreptul femeilor la teren și proprietate

În ciuda faptului că femeile reprezintă jumătate din populația globală, produc cea mai mare parte a ofertei globale de hrană și realizează 60-80 la sută din munca agricolă în țările în curs de dezvoltare, femeile dețin un teren semnificativ mai puțin titrat decât bărbații din întreaga lume. 

În 10 țări din Africa, doar 12% dintre femei, în medie, declară că dețin un teren individual, în timp ce 31% dintre bărbați declară că dețin un teren individual.

Un studiu efectuat în Tanzania a descoperit că femeile care au raportat că au drepturi de proprietate puternice și drepturi de moștenire aveau aproape de trei ori mai multe șanse de a fi angajate în afara casei și de 3,8 ori mai mari să aibă câștiguri brute mai mari decât femeile cu drepturi de proprietate mai slabe.

S-a constatat că proprietatea asupra terenurilor influențează drastic capacitatea unei femei de a-și exprima opinia și de a lua decizii. În cazul în care drepturile de proprietate și moștenire ale femeilor sunt mai puternice, economiile individuale ale femeilor sunt cu până la 35% mai mari. Femeile care dețin pământul sunt de până la 8 ori mai puțin susceptibile de a suferi violență în familie. Drepturile securizate asupra terenurilor pot proteja femeile împotriva violenței bazate pe sex în afara casei.

Îmbunătățirea drepturilor de proprietate ale femeilor are un efect catalitic, ridicând nivelul de trai pentru comunități și populații întregi. Asigurarea drepturilor de proprietate sigure pentru femei oferă beneficii de anvergură pentru comunități întregi.

 

Accesul limitat al femeilor la locuințe afectează copiii

  • Șansa copiilor de a fi grav subponderali este cu 33-50% mai mică dacă mama deține pământ.
  • Copiii femeilor care au acces la pământ au mai puține responsabilități financiare, deoarece femeile au mai mult capital financiar de cheltuit pentru familie.
  • Copiii din gospodăriile în care femeile dețin pământ au șanse mai mici de până la 10% să fie bolnavi.

 

Drepturile sigure asupra terenurilor pot oferi:

 

• Un drept legal la utilizarea și controlul proprietății și posibilitatea de a fi cetățeni deplini cu drepturi și responsabilități.

• Capacitatea de a se califica și de a achiziționa servicii și infrastructură municipale.

• O bază socială și economică pentru consolidarea și îmbunătățirea mijloacelor de trai ale acestora.

• Capacitatea de a cumpăra și de a vinde proprietatea sau drepturile utilizatorului.

• Oportunitatea de a investi în proprietatea lor cu mai multă asigurare că se vor bucura de orice randament al investiției respective.

• Opțiunea de a utiliza drepturile de proprietate drept garanție în scopuri de afaceri sau investiții.

sursa: https://www.habitat.org